Min bloggliste

tirsdag 9. april 2013

Glutenfrie brød i butikk.

Ferske glutenfrie brød i butikk er ikke ofte jeg ser i mitt nærmiljø.Det å gå forbi brødhyllene med 10- 20 ulike sorter nystekte vanlige brød for så  å finne glutenfrie brød, ofte fabrikkproduserte, i frysedisken med posen full av "snø" . Det er ikke bra nok mener jeg, dessuten er mye av utvalget preget av svensk brødtradisjon; lite grovt med søt smak av sukker og  brødkrydder (bl.a. stjerneanis).Har finni en melblanding som jeg tilsetter mere grovt i så en kan få tyggemotstand, antioksidanter, omega-3 og saftighet.
Brødet er det beste jeg har smakt så lang i min 7 1/2 årige cøliaki tilstand. Det kan ligge fremme en uke og fortsatt ikke smuldre opp eller smaker grus/flis. Det kan fryses ned og oppfører seg like fint. Jeg kan ha det i matpakka uten at jeg må ta frem ei skje for å spise. I påska hadde jeg med meg brød på hytta og det spiste jeg også dag nr 9, dvs med egg og bacon men det smuldret fortsatt ikke.

Basisibrødet er ett havrebrød. Når jeg vil ha litt luksus tilsetter jeg hakka valnøtter i det, veldig godt, ikke minst til pate`, ost eller som brød til suppe, salat.....
Muslibrød er havrebrød tilsatt tørka tranebær, svisker, mandler, tørka aprikos og evt ekstra frø som gresskarkjerner og solsikkekjerner. Også nydelig til ost, prøvde det til en litt hot asiatisk kyllingsuppe ( på StepInn i Hokksund) og det var veldig godt.

Foccaciabrød er ett middelshavsbrød med lyst mel, urter, olivenolje, oliven, soltørkede tomater og maldonsalt. Baker det med eller uten fetaost. Nydelig med aioli til (hvitløksmajones), godt som tilbehør til supper, salater, gryter, koldtbord.....Det kan deles og fylles som en baguette. Holdbar flere dager i romtemperatur og er supert å ha i fryseren. 
Dette foccaciacibrødet er stekt i liten langpanne, de som selges i butikk er i brødform 1,3 l.

Brødet er veldig populært .Ett spa hotell på Norefjell ; Bøsetra., der ønsker de å servere god mat/brød/kaker til de med cøliaki/allergi også. Har levert mine produkter der siden oktober 2012. (er vel lov å skryte/klappe seg selv på skulderen?, hihi).

I vinter tok jeg en prat med daglig leder og den ansvarlige for innkjøp av brød og kaker,  på den lokale Sparbutikken (Eggedal) . Det ble ett positivt møte og siden da har jeg levert ferske glutenfrie brød hver fredag mellom kl 0800 og kl 0900. Brød som ikke blir solgt den dagen blir fryst ned.I påsken hadde jeg en ekstra leveringsdag og alt ble borte, også de som har vært innom fryseren. Foccaciabrød kjøper også "ikke-glutere".

I februar deltok jeg på årsmøte i NCF Buskerud med smaksprøver og salg av brød. Alt som skulle selges var bort på 40 minutter. Og ferskvaresjefen fra XL Kiwi var der og ønsket ett samarbeidsmøte.
Ble ett positivt møte på lunsjrommet på XL KIWI Åssiden i Drammen.

Fredagen før påske leverte jeg 50 brød, 4 slag. 38 ble solgt den dagen. Det er ønske om mere brød til Kiwi og da trenger jeg å få fraktet dem fra Eggedal til Åssiden i Drammen. Jeg må også ordne med strekkoder...phu....Det er mye som må ordnes før ett nystekt brød ligger for salg i butikk.Drømmen min er ett mere lettvint hjemmebakeri med stoooor ovn, eltemaskin som kan elte mange brød samtidig,masse strøm,  god avtale med importøren av mel og en bakeassistent.  Slik jeg driver nå så er det lite effektivt pga dårlig kapasitet på nevnte områder. Det er håp om at det skal gå i oppfyllelse om få år hjemme på gården. I mellomtiden sper jeg på med vakter i hjemmesykepleien og baker fordi jeg har lyst til det.

Snart skal jeg ut til flere serveringssteder i nærområdet med mine produkter å være "brødmisjonær".

Nå åpner bryllup og konfirmasjonssesongen så blir mye marsipankaker, melkesjokoladekaker, oreokaker og cupcakes fremover. Glutenfriekaker smaker like godt som kaker med hvetemel i, kanskje enda bedre.

                                                Ha en fin dag i solen.

                                                             MG

2 kommentarer:

  1. Vi kjøpte havrebrødet og focaccia brødet og de var himmelsk gode, håper snart vi får kjøpt de igjen på Kiwi xl :)

    SvarSlett
  2. Hei Rakel. Hyggelig å høre. Kiwi trenger strekkoder og det har jeg ikke ordnet med ennå. Hvis det blir en god ordning på frakt så vil brød fra meg komme i butikken igjen. Ellers baker jeg på forespørsel. Søk på Mariannes søte fristelser-glutenfri bakst til hverdag og fest så finner du mitt mobilnr.

    SvarSlett